Miks ma olen täistaimetoitlane?

Täistaimse toidu juurde jõudsin ma veidi vähem kui aasta tagasi. Selleni viis mind jooga. See lihtsalt tundus loomulik ja otsustasin proovida. Pärast seda pole ma teadlikult söönud ühtki loomset toodet. Ma tunnen end imehästi ja ei näe küll põhjust, mis viiks mind omnivoorluse juurde tagasi.

Taimetoitlus võib olla vägagi tervislik ja tasakaalukas. Ei, ma ei söö vaid kapsalehti. Aga mida ma siis söön?
Hommikuks joon tavaliselt banaanismuutit, lõunaks söön hiiglasuure hunniku salatit ubade või kikerhernestega ning õhtusöögiks kas mõne kerge juurviljaroa või puuvilju. Loomulikult kuulub teatud päevadel menüüse ka riis.  Ehk siis toitun ma põhiliselt süsivesikutest? Ja miks? Sest need annavad energiat ja jõudu, ei kurna minu seedesüsteemi – they keep me goin’. Mida ma aga iseenda enesetunde pärast väldin, on teraviljatooted, lihtsalt seetõttu, et mul on neid jõle raske seedida, mitte seepärast, et mul on tohutu gluteenihirm. Kui ikka restoranis head saia või leiba pakutakse või keegi armas inimene on pastat valmistanud, siis ega ma ära ei ütle 🙂

Mul ei ole mõtet kirjutada pikalt ja laialt, mida üks vegan sööma peaks. Selle kohta on eestikeelseid allikaid juba küll. Näiteks leiab infot leheküljelt http://http://vegan.ee/ . Minu eesmärk ei ole oma sõprusringkonda suunama olema taimetoitlane, ei kaugeltki mitte. Mida ma aga taotlen on olukord, kus mind ei vaadataks kui kedagi imelikku, kes midagi ei söö. Ma söön väga paljusid ja maitsvaid toite, tuleb lihtsalt olla alternatiividele avatud. Mina ei suuda juba lihtsalt eetilisest aspektist ühtki siga või kana või veist või keda iganes süüa. Ma ei taha. Ja ma ei leia, et ma oleks seepärast isik, kelle üle peaks nalja viskama või suhtuma kui kellessegi pirtsakasse. Ma ei leia, et ma oleks äärmuslik.

Ma leian, et taimetoitlus on kõige loodussäästlikum dieet. Mõelge, mis koguseid vilja kasvatatakse, et toita ära kõik need loomad, keda süüakse. Palju sellest lihast läheb lihtsalt äraviskamisele, ent selle koguse viljaga, mida söödetakse loomadele, saaks ära toita kogu maailma. Samuti ei leia ma, et ükski elav hing peaks surema seetõttu, et mina süüa saaksin. Ei, see lihtsalt pole minu söök. Igaüks on elu väärt ja mina seesugust tööstust ei toeta.

Ma armastan palju süüa. Täistaimse toitumise puhul võib julgelt oma toidukoguseid suurendada ja what can I say. I just love it!

Ma tahaks näha rohkem sallivust enda ümber. Veganeid on üha rohkem, saage aru, et me oleme inimesed nagu kõik teisedki. See, et me ei söö loomseid tooteid, ei tee meid mitte kuidagi moodi halvemaks, aga ega ka paremaks mitte. Kõik oleme võrdsed ja seda suhtumist ma taga ajangi 🙂

Blogi Mõtisklused

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: